You can leave Lamu but Lamu never leaves you

Voor de eerste keer in mijn leven heb ik geen 'plan'. Ik weet niet waar ik naartoe ga, ik weet niet voor hoe lang ik ergens naartoe ga en ik weet soms ook niet goed waarom. Een beetje het tegenovergestelde van het hectische leven in Belgie waar vaak alles uitgedacht en georganiseerd moet zijn om het allemaal gedaan te kunnen krijgen. En nu zit ik hier, in Malindi, aan de kust in Kenia, en ik weet nog niet of ik vanavond nog hier zal zijn of al onderweg zal zijn met de nachtbus naar Nairobi. Het staat me wel aan, zo leven zonder plan, alles even loslaten en de dag nemen zoals hij komt. En toch blijft het iets heel westers, reizen. De overgrote meerderheid van de mensen hier heeft simpelweg niet de mogelijkheid om zomaar wat te gaan reizen, zelfs niet in eigen land.

Gisteren ben ik na enkele weken vertrokken vanuit Lamu, mijn droomeiland in Kenia. Lamu beschrijven is voor een niet-poeet zoals ik bijna onbegonnen werk, het is een eiland dat heel veel te bieden heeft: exotische stranden, een Afrikaans ritme, Swahili-cultuur, zalig klimaat, maar bovenal, supermensen. Tegelijkertijd is het voor veel locals niet hetzelfde paradijseiland dat wij als buitenstaanders zien. Bijna alle mensen in en rond Lamu werken letterlijk voor hun 'dagelijkse brood': dag na dag proberen om de dagelijkse kost te kunnen betalen. Momenteel is het laagseizoen aangebroken dus het leven in Lamu staat op een laag pitje op dit moment. Kenia blijft een land vol contrasten.

Wat ik daar dan gedaan heb tijdens die drie weken? Geleefd op Keniaans ritme: pole pole. Ik heb het gevoel dat ik drie weken in Lamu gewoond heb en ik heb dan ook van elk moment genoten. Ondertussen kan ik al een heel klein beetje zeilen met de traditionele zeilboot, de dhow, maar simpel is het niet! Ik ben ook gaan kijken hoe de babyschildpadden hun eerste tocht naar de zee strompelend afleggen nadat ze uit hun nest gesuggeld komen. Geloof me, die beestjes zien af op hun eerste levensdag! Ik heb ook een 'verse' Keniaanse baby in mijn armen gehad van slechts twee uur oud. En raar maar waar, maar deze pasgeboren Keniaanse baby leek een blanke huidskleur te hebben op dag 1. De volgende dagen werd de kleur elke dag een beetje donkerder. En voor de rest heb ik vooral genoten van het gewone dagelijkse leven: gezellig samen Swahili koken en met zijn allen uit een grote schotel eten, gaan zwemmen in de zee, 's avonds een pint gaan drinken in de Petley's, een beetje zeilen, ...

Om af te ronden nog enkele anekdotes en weetjes:

- Ondanks een regenachtige dag zonder zonneschijn was ik vorige week toch volledig verbrand door de zon. Onmogelijk om uit te leggen aan een Keniaan hoe dat dat mogelijk is! Swaleh, een Keniaanse vriend, had zelfs tegen andere vrienden verteld dat ik 'verbrand was door de regen'.
- Als ik vertel dat ik van Belgie ben, beginnen de meeste mannen alle Belgische voetbalspelers van de Engelse topploegen op te noemen. Ik leer hier dus bij over mijn eigen land!
- Een andere standaardvraag is of ik nog zussen heb en wanneer ik die meeneem naar Kenia. Dus Marie, ik heb hier al een mega-wachtlijst van geinteresseerde mannen! Maar niet getreurd voor Klaas, er zijn ook al vrouwen die naar u gevraagd hebben!

Voila, dit was weer een korte update. Geniet van het mooie weer in Belgie en tot binnenkort!

Reacties 2

hilde 11-05-2013 23:23

Hoi Trees
Hebben ze ook nog een beetje oog voor een oude tante?
Of moet ik gewoon thuis blijven???
Het klinkt gewoon als muziek in de oren.
Waarom leven wij hier aan 200 /uur?

Groetjes

Tante Hilde

gilbert 19-05-2013 10:21

beste treesje ik heb eindelijk de goede gegevens van je blog en zoals de verhalen die je mij reeds vertelde ben ik stikjaloers op al je belevenissen ;het is echt fijn dat we regelmatig nieuws van je horen dat is geruststellend en zo kunnen we stiekem meegenieten van je mooie fotos en avonturen ik wou dat ik het net zoals jij live zou kunnen meemaken maar ik ben al blij dat jij ons af en toe wat moois laat zien iedereen die je kent bewonderd je moed en ondernemingsspirit .ik wens je nog een goede reis en vele fijne momenten in de komende maanden saluukes tot binnenkort gilbert

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer