Tussen de Maasai en Samburu

Dag lieve mensen,

Het was nog eens hoog tijd voor een korte update vanuit Kenia! Ondertussen ben ik in Maralal, een ‘stadje’ op de weg naar het noorden van Kenia. Maralal lijkt een beetje op een stad uit de films over het wilde westen, met stoffige brede straten, saloon-achtige houten gebouwen en een aantal stevige auto’s die de wegen vol gaten, kraters en hobbels en bobbels aandurven. In plaats van cowboys en indianen is dit stadje echter bevolkt met kleurrijke Maasai, Samburu, Pokot en Turkana. Sommige Maasai lopen rond in een broek en hemd en zijn enkel te herkennen aan de ‘gaten’ in hun oren, waar ze, als ze in traditionele kledij zijn, een soort van stretchers dragen. Andere mensen, waaronder de Maasai maar ook andere etniciteiten, versieren het straatbeeld met hun felgekleurde kledij en hun opvallende sieraden in alle kleuren van de regenboog.

Het lijkt alsof Kenia een land is dat bestaat uit vele verschillende werelden, en de omgeving rond Maralal is weer een nieuwe omgeving om te ontdekken. Ook al lijkt het op de kaart van Kenia niet zo ver van Nairobi, toch is er in werkelijkheid een grote ‘kloof’ tussen de hoofdstad van Kenia en deze regio. Het noorden van Kenia wordt gekenmerkt door moeilijk berijdbare wegen en een schijnbare afwezigheid van de overheid. Asfaltwegen zijn hier onbestaande: als het teveel geregend heeft, is er gewoon geen transport mogelijk. Onderweg van Nyahururu naar Maralal reden we echt met de matatu door de bush, over onbestaande wegen, en moesten we verschillende keren uitstappen om takken over de modder te leggen en de matatu door de plassen te duwen.

En toch, of misschien net daardoor, is het hier weer een geweldig mooie nieuwe wereld om te ontdekken. De natuur is hier prachtig en ongerept, vol prachtige vergezichten. De mensen zijn enorm vriendelijk en hebben een totaal andere levensstijl. Enkele dagen geleden ben ik naar een soort van trouwfeest in een Samburu-gemeenschap geweest, waarbij het de traditie is dat iedereen samen een voorlopige manyatta-hut bouwt voor het getrouwde koppel, dat dan de nacht doorbrengt in deze manyatta. De volgende nacht slaapt de man met de getuige in de manyatta, waarna de manyatta traditioneel afgebroken wordt. Dit zou geluk brengen voor het pasgetrouwde koppel.
Het bouwen van de hut gaat gepaard met samen thee en zure melk drinken, samen eten, samen zingen,… Een echt feest. De volgende dag wordt nog feestelijker, met het slachten van een geit en het drinken van zelf gebrouwen bier. Een unieke ervaring…

En toch betrap ik mezelf erop dat ik nog steeds teveel onderscheid maak tussen ‘traditioneel’ en ‘modern’. Gisteren zag ik bijvoorbeeld een Samburu-krijger in ‘krijgersoutfit’ en vol kleurrijke sieraden sleutelen aan een moto. Elke dag nog word ik geconfronteerd met ‘vooroordelen’ waarvan ik niet wist dat ik ze had. Dat is het voordeel van ‘langzaam reizen’: er is tijd om oog te hebben voor alle subtiliteiten van het land en de cultuur waar je je in onderdompelt.

Ik geniet in elk geval nog steeds van elk moment hier in Kenia. Naast het ontdekken van het land en de cultuur, ontdek ik elke dag opnieuw tijd, ruimte en vrijheid. Het is zalig om hier ‘ongebonden’ te kunnen reizen, zonder tijdschema, zonder beperkingen, zonder verplichtingen. En hier lijkt nog zoveel ruimte te zijn: soms stuit ik hier onvoorbereid op prachtige vergezichten waar ik gedurende enkele minuten alleen maar stil naar kan staren.
Zoals jullie zien, het gaat hier goed! Geniet evenveel van jullie zomer en tot binnenkort!

Reacties 1

Ann en Rik en de jongens 08-07-2013 21:26

Hallo Treesje,

Heerlijk gewoon om je met zoveel passie te horen vertellen over dat prachtige Kenia, je beleeft er vast en zeker weer de tijd van je leven ! Trouwens , een hele dikke merci voor je mooie kaartje, het heeft hier in lummen een ere-plaatsje gekregen op de kast ! Geniet er nog met volle teugen van hè !

Zonnige groetjes,
Rik en Ann en de apekopjes Jonas,Robbe en Pietertje

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer