Nog steeds in Kenia...

Toen ik 7 weken geleden naar Mombasa vloog, had ik grootse plannen. Veel in de bus zitten vond ik geen probleem, ik had verwacht hier kilometers te vreten in Oost- en Zuid-Afrika. En nu, 7 weken later, zit ik nog altijd in Kenia. De plannen zijn dus een beetje veranderd! Ik ben hier heel gelukkig in Kenia dus weet voorlopig nog niet waarom ik verder zou trekken. Op het moment vergelijk ik reizen een beetje met boeken lezen: je kan door veel boeken bladeren en overal iets over opsteken, of je kan een boek heel intens lezen. Ik ben ervan overtuigd dat beide keuzes een verrijking zijn, maar momenteel heb ik het gevoel dat ik nog niet klaar ben met het 'lezen' van Kenia. Daarna zien we wel weer!

Momenteel ben ik in Naivasha, aan een van de meren van de grote Afrikaanse Rift Valley. Op het eerste zicht lijkt het hier een paradijs. Ik heb mijn tentje opgezet op een gezellige camping aan de rand van Lake Naivasha. 's Avonds komen de neushoorns uit het water om te grazen, de colobusapen springen vol energie door de bomen en de omgeving is hier prachtig. Ik ben al enkele keren de fiets opgesprongen of gaan wandelen tussen de zebra's, de giraffen, de wrattenzwijnen, de antilopes, de elanden, de bavianen, de flamingo's, de pelikanen en duizenden andere gekleurde vogels. En vooral de mensen, die zijn hier super. Altijd vriendelijk, altijd goed gezind, een eeuwige lach op het gezicht.

En toch... Achter vele blije gezichten gaan andere verhalen schuil. Het leven kan hier een strijd zijn. Dit jaar zijn de verkiezingen zonder geweld verlopen, maar het geweld dat losbrak na de verkiezingen in 2007 laat nog steeds zijn sporen na. Sommige mensen leven al vijf jaar lang in vluchtelingenkampen, kinderen zijn achtergebleven zonder ouders. Andere mensen werken hard in de bloemenplantages om de huishuur, het eten en het schoolgeld van de kinderen te kunnen betalen. Leefomstandigheden zijn, ook in en rond deze kleinere steden, soms schrijnend: sloppenwijken, geen toiletten, geen stromend water of elektriciteit, ziektes liggen overal op de loer...

Toch is Kenia in mijn ogen veel meer dan een op het eerste zicht soms hopeloos verhaal. Het loopt hier vol met mensen met passie, visie en talent. Enkele dagen geleden heb ik een soort van 'studieboerderij' bezocht, waar een lokale Keniaanse boer vernieuwende initiatieven tracht op te zetten en het rendement van de boerderij tracht te optimaliseren. De kennis die hij hiermee opdoet tracht hij over te brengen naar de hele omringende gemeenschap, waar het zelf telen van gewassen een belangrijke rol speelt. Een andere Keniaanse vriend stopt al zijn energie, zijn tijd en zijn geld in een hele resem van projecten om het leven in de gemeenschap te verbeteren. Hij startte bijvoorbeeld een vrouwenproject op met 44 vrouwen die maandelijks samenkomen om ideeen uit te wisselen en elkaar aan te moedigen. Elke maand draagt elke vrouw 2 euro bij, en het totaalbedrag gaat naar een van de vrouwen van de groep, om haar te kans te geven een klein handeltje op te starten. Hiernaast organiseert hij ook milieu-educatie voor de kinderen, boomplantprojecten om de ontbossing tegen te gaan, vorming over HIV/AIDS, voedingsprojecten in de scholen in de sloppenwijken enzovoort. En dit alles zonder ondersteuning van NGO's of overheid, gewoon op eigen initiatief.
Het zit hier vol met mensen met talent, talenten in vele verschillende vormen. Alleen de opportuniteiten ontbreken... Maar geloof me, hier wonen prachtige mensen!

Geniet van het leven in Belgie, ik heb opgevangen dat het eerste mooie weer aan het doorbreken is! En als het een troost kan zijn, ik slaap hier 's nachts ook met sokken, twee broeken, twee pulls en een sjaal aan :-)!

Reacties 1

Leen Vangrambesen 09-06-2013 23:05

Hey Treesje!

Fijn om te lezen dat het zo gaat met je gaat! Ik had ook wel niets anders verwacht Geniet er daar nog van!!!

Vele groetjes!!! X Leen

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer